(Unidentified Māori man, between 1860 and 1889) Маорийското тяло е татуираното тяло или

...
(Unidentified Māori man, between 1860 and 1889) Маорийското тяло е татуираното тяло или
Коментари Харесай

Татуировката като ключ към опознаването на светогледа на маори ~ Моко МАОРИ

(Unidentified Māori man, between 1860 and 1889)

Маорийското тяло е татуираното тяло или тялото Моко. Това е тяло-символ, което носи информация за виталния път на индивида, за неговата връзка с пространствените сили. За маори, които обитават южната част на Океания, татуировките са средство за себеразвитие, за подсилване на връзката с отвъдния свят. Този детайл от маорийската просвета е не прибавен или украсителен, а основополагащ. Трудно може да се оцени изцяло значимостта на татуировките за маори. За задачата ще е належащо да се направи прилика с необятно известни култури, в които татуировките също играят значима роля, като в това време нито един подобен образец не би бил изцяло прецизен, защото културата на татуировките при маори крие освен неповторима хубост, само че и дълбочина. Става дума за размер от познания, основаващи се на космогоничното виждане на маори.

Свещен орнамент

Маори са запазили свещеното си отношение към моко чак до наши дни (moko значи татуировка на маорийски). Маори имат вяра, че моко може да се прави единствено върху тялото на маориец. Веднъж бях очевидец на ритуално татуиране на представител от народа, когато един от присъстващите австралийци помоли да създадат и на него такава татуировка. Отказът бе толкоз безапелационен, че провокира у госта мощна реакция, след което му прочетоха цяла лекция за смисъла на татуировката за маори.

Разбира се, в случай че човек има огромно предпочитание през днешния ден да си направи маорийска татуировка, това e допустимо, въпреки и не по този начин просто. Освен, че моко носи несъмнено енергийно натоварване на тялото и съзнанието на индивида, за което могат да знаят единствено отдадените, известни са случаи на ярка реакция на самите маори към сходна самоинициатива. 
Същото се случи наскоро с боксьорът Майк Тайсън, който ненадейно реши да се украси с маорийска татуировка. Маори строго го осъдиха и упрекнаха в незнание и недоумение на същинския смисъл на моко, а главатарят на едно от племената съобщи въобще, че нито един човек по света няма право да употребява този заветен орнамент за декоративни цели.

Маори са коренните поданици на Нова Зеландия. Това племе се отнася към полинезийската група нации, преселили се от югоизточна Азия на остров Полинезия на няколко стадия. На езика на маори самата дума maori значи „ естествени ”, „ естествени ” или „ елементарни ”, което демонстрира разликата сред хората и боговете и духовете. Маори почитат общо-полинезийските богове – Тангароа, Тане, Ту и Ронго. Сред тях е публикуван и култът към предците. Днес в Нова Зеландия (маори назовават страната Аотеароа, което значи „ страната на белия дълъг облак ”) живеят над 500 хиляди маори – към 14% от общото население на страната. Преди маори в Нова Зеландия е живял различен народ, който евентуално също е бил полинезийски по генезис. Преданията на маори пазят спомен за срещата с тези племена, които след това биват изтласкани от териториите. Първите европейци в Нова Зеландия са моряците на холандския капитан Тасман (1642 г).

Думата „ тату ” в множеството полинезийски езици значи „ скица, изображение, рисунка ” и отразява единствено един от приложните аспекти на моко. За маори татуировката има по-голямо значение. Моко е израз на всички равнища на битието: от обозначаването на обществения статус, до изявяването на избрани енергийни сходства в тялото. В Полинезия татуировките играят роля, аналогична на обозначението на меридианите в китайската медицина. Линиите и шарките им фиксират връзките на биоактивните зони в тялото. Така всяка шарка от татуировките на маори е отражение на енергийната карта на индивида.

(Unidentified Māori man, between 1860 and 1879)

(Susan, Rotorua, New Zealand, ca. 1905)

Татуировката като фиксация на вътрешните връзки и метод за развиване

Татуировката е шарка, обвързвана с вътрешните процеси в тялото и съзнанието на индивида, по тази причина тя освен фиксира към този момент случилите се в живота му промени, само че и въздейства върху бъдещите промени. Всъщност, моко съставлява цяла система от познания, която дефинира развиването и виталният път на маорийците – както на мъжете, по този начин и на дамите.

Разликата сред мъжките и женските татуировки при маори е основна. Тялото на дамата се татуира доста по-малко, в сравнение с тялото на мъжа. Причината най-вероятно е, че в тази просвета тялото на дамата се преглежда като външно приключено, по тази причина и вътрешните процеси в женското тяло по-малко се нуждаят от поправяне благодарение на моко. Изрисуването на татуировка при дамите маори създавало спомагателен източник на прочувствено поддържане. По предписание този вид татуировка се нанасял на устните и брадичката, с цел да задейства жлезите с вътрешна и външна секреция, ситуирани на лицето.

Мъжкото тяло, съгласно маори, е „ външно ”, то е мощно обвързвано с макрокосмическите процеси и с цел да се развива вярно, има потребност от основаването на спомагателни вътрешни енергийни връзки. Освен това моко се употребява и за фиксиране на към този момент наличните връзки. Затова колкото по-съвършено е съзнанието и силата на маориеца, толкоз по-сложен орнамент се нанася върху тялото му. Основните места за изрисуването на татуировки при мъжете са бедрата, раменете и лицето. В този развой доста значима е точността, с цел да не се нарушават, а да се укрепват вътрешните връзки в тялото. Важна е също и симетричността на шарките, която разпределя отмерено силата, закрепена в линиите на рисунъка.

(Mrs. Rabone, 1871)

(Arthur James Iles (1870-1943) - Photographer (New Zealander) Born in Oamaru, New Zealand. Dead in Rotorua, New Zealand, 1890-1920)

Най-издръжливите татуировки живеят по-дълго от носителите си

Въпреки цялото многообразие от орнаменти, татуировките на маори споделят една обща специфичност: татуировката е ключ към опознаването на светогледа на маори, тяхната визия за опциите и пътя на развиване на индивида. Същността на всеки човек, съгласно маори, съставлява сфера, в която протичат избрани промени, според от качеството на преработваната силата в тялото и съзнанието. Маори преглеждат татуировката като код, който демонстрира работата на тялото във връзка с тази сфера. За разлика от физическото тяло, моко е безсмъртна, уверени са маорите. Рисунъкът основава независима енергийна конструкция, която продължава да съществува и след физическата гибел на индивида.

Тъй като маори преглеждат тялото не просто като физически обект, а като избран съд или хранилище на мощ, взаимодействащ с околното пространство, то нанасянето на татуировката е външно изявяване на този размер и регулирането му. Именно тъй като е обвързвана с вътрешната конструкция на индивида, всяка татуировка има свои външни особености и характерности. В взаимозависимост от енергийното напълване и решаваните в съответния откъслек от живота задания, рисунъкът на татуировката може да бъде напълно елементарен или пък доста комплициран.

Лицето е разграничено структурно на 13 елементи, символизиращи 13-те лунни месеца. Това демонстрира, че в културата маори развиването на индивида се свързва с избрана фигура, която от своя страна изявява модела на Вселената. Геометричните параметри на тази фигура демонстрират правилата на деяние на най-древната лунна астрономия. Освен това татуировките се нанасят по този начин, че шарките им се свързват с жлезите за външна и вътрешна секреция.
Ако човек няма татуировка, за него се споделя, че още не се е сдобил с тяло. Тези хора биват наричани папа-теа (хора без тяло, papa-tea, маорийски). Понякога се срещат и асиметрични татуировки. Те демонстрират съществуването на нередности в енергийната конструкция на индивида и позволяват проблемите, свързани с тези нередности. Интересно е, че за маори центърът на тялото е носът или по-скоро върхът на носа, по отношение на който се построява цялата моко.

Централната точка в шарките на татуировките моко при маори е носът. Татуировките на маори могат да бъдат и асиметрични – вгледайте се в шарките в края на лицето, в горната част на носа и брадичката. Обикновено това е знак за неправда в енергийната конструкция на тялото и съставлява опит за равномерното разпределение на силата.

Татуирането при другите полинезийски нации може да се групира по географски симптом. Центърът на татуировките при племената, които живеят на север от екватора, е долната част на корема. Племената, които живеят под екватора, ориентират линиите на своите татуировки към лицето. Това е доста значим аспект, защото се трансформира посоката на силата на тялото.

Оттук може да се направи изводът, че вярно татуираният човек изпитва избрани чувства, към които са ориентирани неговото тяло и схващане. И в случай че татуировката се нанесе съгласно законите на симетрията, в сходство с пропорциите на човешкото тяло, тогава това ще окаже влияние и върху избрани центрове у индивида, като ги свърже освен с повърхността на тялото, само че и с неговата сърцевина.

(Unidentified Māori woman, between 1868 and 1898)

(Maori tattoo chisels, 1890)

Сакралната анатомия на маори

Любопитно е, че „ външните ” татуировки на маори дават отговор на визията на китайската медицина за „ вътрешните ” енергийни меридиани в тялото. Според откривателя на татуировки, Стив Гилбърг, вярно направената татуировка може да помогне на тялото да освободи, да разблокира ненужната сила. Това демонстрира какъв брой надълбоко е разбирането на културата маори за човешката природа.

Според някои откриватели татуировките на маори и техните шарки, нанесени според знанията за енергийния градеж на тялото, могат да оказват помощ за освобождението и разблокирането на ненужната сила.

И защото задачата на тази публикация е да покаже татуирането като способ за отразяване и поправяне на градежа на финото (енергийно) тяло на индивида, от който се ръководели хората в древността, и като система, ориентирана към проучването и разбирането на тялото, тогава дано се спрем на този аспект. Нека първо отбележим в резюме единствено, че татуировката при маори извършва голям брой функционалности: отбрана и нанасяне на секрети надписи, съхраняващи знанията за рода и неговите особености. А в този момент дано изброим главните правила на сакралната анатомия на маори, върху които се основават рисунките моко.

– Татуировката е част от тялото и в това време тя е обвързвана с пространството, т.е. тя е пространствена и взима поради триизмерното престояване на нашето тяло в универсума.

– Всяка част от тялото има лична задача и в същото време всички елементи на тялото са свързани една с друга. Тялото се дели на части и всяка от тях има свои местни задания, където силата се развива съгласно законите, присъщи на съответния откъс.

– Рисунъкът има точни геометрични параметри, които ориентират тялото на индивида във връзка с универсума, а по-късно във връзка с самото тяло.

– Рисунъкът на тялото се състои от особени шарки и спирали, чиято цел е да съхраняват силата в тялото. Според вярванията на маори, всяко нещо има своята мощ, дух вариа (waria, маорийск.), който основава есенцията на съществуването манна (mana, маорийск.). Правилно изрисуваната татуировка цели да отбрани и резервира тази есенция. Тези правила за предпазване на есенцията се назовават тапу (tapu, маорийск.).

– Рисунъкът на моко разкрива сексуалността на индивида като главния източник на витална сила, свързващ индивида с галактическата нощ По (Po, маорийск.). Освен това рисунъкът подтиква избран вид реакции към индивида – тя го пази от въздействието на едни и притегля позитивната сила на други.

Според учението на маори, външните сили, да вземем за пример земята или пространството, също могат да се свързват с енергийната конструкция на индивида благодарение на формите и линиите на татуировката. Този вид татуировка е към този момент освен обект на връзки, само че и има способността сама да генерира сила, тъй че даже да оказва въздействие върху външни за индивида процеси. Нека си спомним за въздействието на татуировката върху реакциите на другите – то поражда освен вследствие на образното разбиране, а в резултат на енергийното взаимодействане на равнището на структурата, основана от формата на татуировката. Затова няма нищо изненадващо във обстоятелството, че вярно построената конструкция може да оказва въздействие освен върху човешките реакции, само че и върху естествените процеси.

Структурата на татуировката – формата и генерираната от нея сила – се свързват дружно с понятието за силата Мауи (Maui, маорийск.). То значи мястото, където силата може да се развива. Така вярно татуираното тяло разполага с място за зачатие, аналогично на матката при дамите. За такова място могат да служат разнообразни елементи от тялото, където силата може да се съединява и свързва. Основните такива зони са лицето, раменете, бедрата и коленете.

Лицето, раменете, бедрата и коленете в културата моко маори носят общото наименование „ мауи ” - това са главните места от тялото, където силата може да се развива, съединява и свързва.

Излишно е, следователно, да се споделя, че да се употребяват претекстове от татуировките моко на маори, без да се схваща ясно скритата в тях мощ, е в най-хубавия случай тривиално прекопирване, което не носи нищо скъпо на индивида, а в най-лошия – погрешно привнесен код, който може да повреди енергийната конструкция на тялото. Татуировките на маори са не просто другоземен фон. Културата на полинезийските татуировки като цяло и моко маори в частност съставлява комплицирано изкуство, основаващо се на неповторими знания за методите за развиване на индивида. Тези познания, както и доста други скрити съкровища на полинезийската просвета, към момента чакат откривателите си.

Автор: Глеб Чорни

 Portrait of a young Maori woman with moko, by Louis John Steele

 Tamati Waka Nene, by Gottfried Lindauer

 Tukukino Te Ahiātaewa, Ngāti Tamaterā

 Māori chief, late 18th century

Споделено със съкращения от:  
Изображения: en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР